Επιστολή από τα κατειλημμένα πανεπιστήμια της Σερβίας προς τους φοιτητές του κόσμου

 


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Υπογραφή: Φοιτητές της Σερβίας

Αυτή η επιστολή είναι μια επείγουσα έκκληση για δράση!

Αυτή τη στιγμή στη Σερβία, οι φοιτητές έχουν τον πλήρη έλεγχο 62 εκ των 80 πανεπιστημιακών τμημάτων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φοιτητική διαμαρτυρία στην περιοχή μας από το 1968. Ειναι το αποτέλεσμα μιας σειράς τραγικών γεγονότων που προκλήθηκαν από δεκαετίες καταστολής, διαφθοράς και βίας που διαιωνίστηκαν από το κυβερνών καθεστώς. Η αντιπολίτευση έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανίκανη με τις μεθόδους της, γι’ αυτό και εμείς, οι φοιτητές, πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Αναστείλαμε τα μαθήματα, διαλύσαμε όλα τα αντιπροσωπευτικά φοιτητικά όργανα, αυτοοργανώσαμε ολομέλειες, ψηφίσαμε αιτήματα, σχηματίσαμε ομάδες εργασίας και αρχίσαμε να ασκούμε πίεση. Μετακομίσαμε στα κτίρια της σχολής και προσαρμόσαμε εκεί τη καθημερινή μας ζωή. Έχουμε στήσει κουζίνες, κοιτώνες, φαρμακεία, εργαστήρια, κινηματογράφους και αίθουσες διδασκαλίας για αυτομόρφωση.

Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, σχεδόν όλα τα πανεπιστημιακά κτίρια της Σερβίας έχουν γίνει κόμβοι πολιτικής αυτοοργάνωσης όλο το εικοσιτετράωρο. Έχουμε την πλήρη υποστήριξη των συμπολιτών μας, επιβιώνουμε από τις δωρεές τους, και κάθε μέρα, άλλες ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας αποφασίζουν να συμμετάσχουν στον αγώνα μας.

Οι καταλήψεις των σχολών είναι η πιο ριζοσπαστική μορφή φοιτητικής αυτοοργάνωσης. Μια κατάληψη περιλαμβάνει την αναστολή των μαθημάτων, των υποχρεώσεων για εξετάσεις και λειτουργεί ανεξάρτητα από την υποστήριξη των καθηγητών και της διοίκησης. Έχουμε το δικαίωμα να αυτοοργανωθούμε με αυτόν τον τρόπο και χάρη στην αυτονομία του πανεπιστημίου, προστατευόμαστε επίσης από την άμεση επέμβαση της αστυνομίας. Η σχολή παραμένει αποκλεισμένη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Η ίδια η αναστολή της λειτουργίας μιας σχολής λειτουργεί ως μια μορφή πίεσης προς τους κρατικούς θεσμούς. Ό,τι είναι η απεργία για τους εργαζόμενους, είναι η κατάληψη για τους φοιτητές. Ιστορικά, οι καταλήψεις σχολών έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες στον αγώνα για πιο προσβάσιμη εκπαίδευση, αλλά σήμερα πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Οργανώνουμε τις καταλήψεις μέσω ομάδων εργασίας. Οι ομάδες εργασίας είναι ανοιχτές σε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν και επικεντρώνονται στη στρατηγική, τις δημόσιες δράσεις, τα μέσα ενημέρωσης, την ασφάλεια και τις δραστηριότητες εντός της σχολής. Οι ομάδες εργασίας παρουσιάζουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους στην ολομέλεια. Η ολομέλεια είναι μια ανοιχτή συνέλευση για όλους τους φοιτητές της σχολής. Μέσω των συνεδριάσεων της ολομέλειας, η άμεση δημοκρατία εφαρμόζεται στην πράξη. Όλοι έχουν ισότιμη φωνή και το δικαίωμα να αποφασίζουν για θέματα που αφορούν την κατεύθυνση της διαμαρτυρίας.

Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αποτυγχάνει και το μέλλον μας κινδυνεύει. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τον έλεγχο και να αλλάξουμε την πορεία του κόσμου. Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για μια κατάληψη, και εσείς γνωρίζετε καλύτερα ποιοι είναι οι δικοί σας.

Μεταφράστε και μοιραστείτε αυτή την επιστολή!

Αυτοοργανωθείτε και αρχίστε την άσκηση της άμεσης δημοκρατίας τώρα!

Φοιτητές όλου του κόσμου, συμμετέχετε στις καταλήψεις!https://www.aftoleksi.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλης Φούσκας | «Μεταπολίτευση»: Ο απολογισμός που δεν έγινε και η επόμενη μέρα Ένα τριήμερο συνέδριο στο Πάντειο που έκανε αίσθηση Από Νίκος Ταυρής

 



Το τριήμερο 2-4 Δεκεμβρίου το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου φιλοξένησε ένα αλλοιώτικο συνέδριο για τη «μεταπολίτευση» από αυτά που έχουμε συνηθίσει όλο το 2024 που εκπνέει. Αποδόμησε την ωραιοποίηση της μετάβασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, ανέδειξε την οικονομική καχεξία της χώρας μέσα στην ΕΟΚ-Ε.Ε. και αποδόμησε τα οφέλη της ΝΑΤΟϊκής πορείας της χώρας κεντροθετώντας στο Κυπριακό ζήτημα και στο ζήτημα του βαθαίματος της εξάρτησης. Μιλάμε εδώ με το Βασίλη Φούσκα, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, ο οποίος βρέθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο συνέδριο.

 Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Ήταν ιδέα των «Πανελληνίων Διαλόγων», ένα δίκτυο ακαδημαϊκών και σοσιαλιστών στο οποίο συμμετέχω και έχει πραγματικά πανελλήνια διάσταση, με την έννοια ότι επεκτείνεται εκτός ελλαδικού χώρου, στη Κυπριακή Δημοκρατία, στους Έλληνες-ίδες της Βορείας Ηπείρου και στις μεγάλες κοινότητες της ελληνικής διασποράς. Για να είμαι σαφέστερος, την αρχική ιδέα την έριξε στο τραπέζι ο Γιάνης Μαυρής. Συμφωνήσαμε όλοι μας αμέσως διότι είχαμε αγανακτήσει με τα συνέδρια για τη «μεταπολίτευση» που βλέπαμε γύρω μας.

Πέστε μας δυο λόγια για το δίκτυό σας.

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων με πολλούς και εκτεταμένους επάλληλους κύκλους που πιστεύει ότι η επιστημονική και πολιτική ανάλυση πρέπει να απεγκλωβιστεί από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του πολυεπίπεδα εξαρτημένου ελληνικού κράτους, να παράγει αυτόνομη και αδέσμευτη σκέψη και αναλύσεις στην υπηρεσία του λαϊκού και πανελλήνιου συμφέροντος. Είμαστε ένα είδος διεπιστημονικής δεξαμενής σκέψης που στοχεύει να αποδομήσει το κυρίαρχο αφήγημα σε όλους τους τομείς της πολιτικής (κοινωνικής, δημογραφικής, αμυντικής, εξωτερικής, οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης, επικοινωνιακής κ.λπ.). Αυτός εξάλλου ήταν και ο στόχος του συνεδρίου και αν κρίνω τόσο από το τι προηγήθηκε όσο και από τα αποτελέσματα τότε πέτυχε και μάλιστα πέτυχε με ένα μεγάλο κρότο.

Δώστε μας μερικές ενδείξεις και στοιχεία. Τι έγινε στο συνέδριο, πόσοι και ποιοι το παρακολούθησαν, ποιο ήταν το περιεχόμενο των εισηγήσεων;

Το αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα του Παντείου είχε μονίμως πάνω από 100 συμμετέχοντες, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν φοιτητές και φοιτήτριες καθώς και εργάτες. Διέκρινα, για παράδειγμα, το Παναγιώτη Φυλακτό από τον Πειραιά. Μας τίμησαν με τη παρουσία τους μέλη της Ελληνικής βουλής και της Ευρωβουλής, όπως η Μαρία Ζαχαρία της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς και πρώην μέλη της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (Ιανουάριος-Ιούλιος 2015), όπως η Νάντια Βαλαβάνη. Προσωπικά χάρηκα όταν είδα τον αμυνίτη της Λευκωσίας, στρατηγό Δημήτρη Αλευρομάγειρο, να παρευρίσκεται και να παρεμβαίνει με δύο ουσιαστικές ερωτήσεις για το Κυπριακό ζήτημα για το οποίο το ενδιαφέρον του παραμένει αμείωτο. Κοιτάξτε τι θέλω να πω. Η Νάντια Βαλαβάνη είναι η ζωντανή ηρωϊκή ιστορία της γενειάς του Πολυτεχνείου η οποία κρατήθηκε ακέραια όλες αυτές τις δεκαετίες με πίστη στις αρχές και τις αξίες του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας. Ο στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος είναι η ζωντανή ηρωϊκή ιστορία της αντίστασης ενάντια στο τουρκικό περιφερειακό ιμπεριαλισμό όχι μόνο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας του οποίου υπεραμύνθηκε, αλλά και στις βλέψεις της Τουρκίας στη Θράκη και στο Αιγαίο. Αυτά είναι τα παραδείγματα από τα οποία πρέπει να αντλούν οι νέες γενειές. Αλλά να πω και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Στο συνέδριο παρεβρέθηκαν πρώην πρέσβεις και διπλωμάτες, όπως ο Γιώργος Αϋφαντής και ο Βασίλης Μπορνόβας, των οποίων συνεισφορά στο δημόσιο λόγο –δεν είμαι ο κατάλληλος για να μιλήσω για το έργο τους ως διπλωμάτες– θεωρώ προσωπικά πάρα πολύ σημαντική έως καθοριστική σε ότι αφορά τη γνώση μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Επίσης είδα τον William Mallinson, πρώην Βρετανό διπλωμάτη και καθηγητή ιστορίας με καταπληκτικές μελέτες για το Κυπριακό ζήτημα.

Πέστε μας όμως και δυο λόγια για τις εισηγήσεις. Αντέκρουσαν το κυρίαρχο αφήγημα με πειστικότητα;

Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω μέσω μιας σύγκρισης, επειδή ζω και εργάζομαι πάνω από 30 χρόνια στην Αγγλία. Όλες οι εισηγήσεις ήταν πολύ υψηλού επιπέδου και, θα τολμούσα να πω, δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από ένα παγκόσμιο συνέδριο ακριβοπληρωμένων καθηγητών σε παρόμοιες θεματικές (οικονομία, διεθνείς σχέσεις, Ευρώπη κ.λπ.) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σε πολλά σημεία, μάλιστα, και κατά πολύ υπέρτερου διότι όλες οι εισηγήσεις ήταν πραγματικά προϊόν αδέσμευτης έρευνας κι όχι έρευνας «κατά παραγγελία», υπαγόμενη σε πολιτικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες. Αίσθηση προκάλεσε η κεντρική ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Donald Sassoon, για το θέμα των επαναστάσεων στην ιστορία. Το Πάντειο απένειμε διδακτορικό τίτλο στον Sassoon σε ξεχωριστή τελετή. Το πάνελ για τα οικονομικά και εργασιακά ζητήματα με την κεντρική ομιλία του προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου, Κώστα Δημουλά, ήταν εξαιρετικό, διότι έθεσε ένα ολιστικό και συγκριτικό πλαίσιο κατανόησης της κρίσης της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας από το 1974 μέχρι σήμερα, προτείνοντας μάλιστα και κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές διεξόδους. Η προβληματική που έβαλε ο Ρούντι Ρινάλντι στο τελευταίο πάνελ για τη διαλεκτική του εθνικού με το λαϊκό-ταξικό αποτέλεσε και αποτελεί κομβικό θέμα στη συζήτησή μας για την απεξάρτηση των αναλύσεών μας από το κυρίαρχο αφήγημα του «όλα ήταν και είναι ωραία και καλά από το 1974 μέχρι σήμερα, και ζήτω ο εθνάρχης Κων/νος Καραμανλής που έφερε την Ευρώπη στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια παραλαμβάνοντας χάος και φτιάχνοντας κράτος κ.λπ.». Οι παρεμβάσεις του πάνελ για τη κρίση του κομματικού συστήματος στην Ελλάδα, κάτι που ο Μαυρής αποκαλεί «κρίση εκπροσώπησης», με τους Λουκά Αξελό –εκδότη και αρχισυντάκτη, περιοδικό «Τετράδια» και εκδόσεις Στοχαστής–, Βασίλη Ασημακόπουλο –συγγραφέα του «Πρώτη φορά Αριστερά»–, Χρύσανθο Τάσση και Σπύρο Σακελλαρόπουλο αλλά και άλλων διαννοουμένων, ήταν καταλυτική για την ερμηνεία και κατανόηση της σημερινής πολιτικής κρίσης. Ουσιαστικά αυτό που μας είπε αυτό το πάνελ είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε κυβέρνηση ούτε αντιπολίτευση. Αυτό που υπάρχει είναι κρατικοί θεσμοί διεκπεραίωσης πολιτικών οι οποίες λειτουργούν μέσω «κομμάτων-καρτέλ» (μεγάλη η συμβολή του Χρύσανθου Τάσση εδώ) και που είναι είναι εκτός θεσμικού-δημοκρατικού πλαισίου. Γι’ αυτό ακριβώς ο λαός έχει στρέψει τη πλάτη του σ’ αυτό το κομματικό σύστημα, ειδικά μετά τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015. Ξεχωρίζω ακόμα τις εισηγήσεις του Βαγγέλη Χωραφά για τα διεθνή και την άμυνα και αυτή του Κώστα Μελά για τους διασταθμούς της ελληνικής οικονομίας την εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Γενικά, όλα τα πάνελ έδεναν με ένα «συγκολητικό» στοιχείο το οποίο προέκυψε μάλλον αυθόρμητα παρά με σχεδιασμό. Ουδείς από το δίκτυό μας διαννοήθηκε να δώσει κάποια «κατεύθυνση» στους ομιλητές και ομιλήτριες.

Και γιατί ανοίξατε το συνέδριο με ένα πάνελ για το Κυπριακό;

Διότι εδώ είναι η αφετηρία του σωστού προβληματισμού για τη «μεταπολίτευση», την οποία όπως είδατε επιμένω να τοποθετείται σε εισαγωγικά – ας αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός ότι τα περισσότερα συνέδρια στήριξης του κυρίαρχου ιδεολογικού αφηγήματος εξοβέλισαν παντελώς το θέμα χωρίς ούτε μια αναφορά στο Κυπριακό. Ο όρος «μεταπολίτευση» χρήζει εισαγωγικών για δύο λόγους. Πρώτον, διότι ουδεμία μεταπολίτευση έγινε και ουδεμία χούντα κατέρρευσε όταν ο Καραμανλής ορκίστηκε από τον Φαίδωνα Γκιζίκη τα χαράματα της 24ης Ιουλίου 1974. Αυτό που υπήρξε ήταν μια συγκυβέρνηση Καραμανλή, Αβέρωφ και χούντας προκειμένου να εδραιωθεί στη Κύπρο ο δεύτερος Αττίλας. Δεν φταίει για όλα η χούντα. Εδώ είναι η ουσία του θέματος που το κυρίαρχο αφήγημα του εξαρτημένου συστήματος εξουσίας στην Ελλάδα αποκρύπτει. Και δεύτερον, διότι η πραγματική μεταπολίτευση είχε ξεκινήσει τις αρχές της δεκαετίας του 1960 με το μεγάλο λαϊκό κίνημα της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού της κυβέρνησης των Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό το κίνημα ανακόπηκε από τον αμερικανικό παράγοντα με την επιβολή της δικτατορίας προκειμένου να διχοτομηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, να εξοβελιστεί ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και να αποφευχθεί η πρωθυπουργοποίηση του Ανδρέα Παπανδρέου (ο πατέρας του ήταν υπέργηρος και ασθενής). Οι «Πανελλήνιοι Διάλογοι» κάνουν έκκληση στην ελληνική και κυπριακή νεολαία, στον ελληνικό και κυπριακό λαό και στους εργαζόμενους, να μελετήσουν την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου, αν και όσο αυτό είναι δυνατόν από αρχειακές και πρωτογενείς πηγές, για να διαμορφώσουν κατ’ ιδίαν αυθεντική άποψη όχι μόνο για το περελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατόν, οι «Πανελλήνιοι Διάλογοι» είναι η δική τους αδέσμευτη φωνή και γνώση, όπως είναι και ο Δρόμος, του οποίου τα αδέσμευτα κείμενα αποτελούν γροθιά ενάντια στο επίσημο αφήγημα.

Τι σκοπεύετε να κάνετε μετά το συνέδριο, πόσο μακριά θα πάτε το εγχείρημα; Έχετε κάποιο σχεδιασμό;

Όλος ο σχεδιασμός μας περιστρέφεται γύρω από μεθόδους αποδόμησης του κυρίαρχου αφηγήματος το οποίο σαρώνει στα ΜΜΕ, στα πανεπιστήμια, στους δημόσιους φορείς, παντού. Ωστόσο, όπως σας είπα προηγουμένως, η κοινωνία δεν τρώει κουτόχορτο με την ευκολία που νομίζουν οι καναλάρχες ότι τρώει, όπερ και η τεράστια «κρίση εκπροσώπησης». Η κυβέρνηση του Ερντογάν στη Τουρκία χρηματοδοτεί το γραφείο προπαγάνδας της χώρας του με πάνω από 6 δισ. δολάρια ετησίως. Όμως, διαθέτει μόνο 1.1 δισ. δολάρια ετησίως για το γραφείο των Αμυντικών Βιομηχανιών και κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι θυσιάζει την ασφάλεια της χώρας στο βωμό της προπαγάνδας. Ο Ερντογάν έχει δίκιο. Το να δημιουργήσεις και να συντηρήσεις / αναπαράγεις ένα κυρίαρχο αφήγημα είναι πιο σημαντικό και πιο ακριβό από το να πληρώνεις γραφειοκράτες για να διαπραγματεύονται αμυντικά συμβόλαια. Δεν έχω στοιχεία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά δεν θα με εξέπλησε καθόλου αν είχε την ίδια προσέγγιση μ’ αυτή του κ. Ερντογάν. Γι’ αυτό οι «Πανελλήνιοι Διάλογοι» έχουν ορίσει ως προτεραιότητά τους την αποδόμηση του κυρίαρχου αφηγήματος στη χώρα μας και ευχαριστούμε πάρα πολύ το Δρόμο που μας δίνει ένα βήμα προβολής της έρευνάς μας και της πανελλήνιας προσπάθειά μας. Εκεί που πονά περισσότερο το σύστημα όταν το χτυπάς είναι εκεί που είναι ισχυρό. Δεν πρόκειται ούτε για αγώνα πυγμαχίας, όπου χτυπάς τον αντίπαλο στο αδύνατο υπογάστριό του, ούτε για «κατά παράταξη» αναμέτρηση, όπου προσπαθείς να εντοπίσεις τις αδύνατες γραμμές του αντιπάλου ώστε να διεισδύσεις. Στο χώρο των ιδεολογιών στην Ελλάδα της «μεταπολίτευσης», δεν προέχει η αντιμετώπιση των μικρο-αφηγημάτων (π.χ. τα ποικίλα ιδεολογικά παράγωγα του ορθόδοξου μαρξισμού ή τα ποικίλα ιδεολογικά παράγωγα της ακροδεξιάς τα οποία πάντα χρήζουν ιδιαίτερης παρακολούθησης), αλλά η αντιμετώπιση του κυρίαρχου, συγκεκριμένου, συστημικού «μεταπολιτευτικού» αφηγήματος επί τη βάσει συγκεκριμένης, διεπιστημονικής, ολιστικής έρευνας – κάτι για το οποίο επέμενε ο Κώστας Δημουλάς στο συνέδριο.https://edromos.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Οι αποκαλύψεις για τα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία πίσω από τη δολοφονία του αντιστράτηγου Κιρίλοφ; της Αντωνίας Πάνου



Αντωνία Πάνου  Σύμφωνα με τα ρώσικα ειδησεογραφικά πρακτορεία, κατά τη μεγάλη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πούτιν στις αρχές της εβδομάδας, στηλίτευσε τη δολοφονία του αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο οποίος σκοτώθηκε από βόμβα έξω από το σπίτι του. Ένα αυτοκινούμενο ηλεκτρικό πατίνι ήταν παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα ΤΝΤ η οποία πυροδοτήθηκε από απόσταση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επι τόπoυ ο αντιστράτηγος και ο υπασπιστής του.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία. Η τελευταία υποστηρίζει ότι ο Κιρίλοφ ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον Ουκρανών στρατιωτών – κάτι το οποίο αρνείται η Μόσχα.

Την Τετάρτη 18.12 .2024 η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν Ουζμπέκο, ο οποίος ομολόγησε ότι τοποθέτησε και πυροδότησε τη βόμβα η οποία σκότωσε τον Κιρίλοφ κατ’ εντολή της SBU.

«Αυτή η δολοφονία διαπράχτηκε με τρόπο που είναι επικίνδυνος για τις ζωές πολλών ανθρώπων. Το καθεστώς στο Κίεβο έχει επανειλημμένως διαπράξει τέτοια εγκλήματα, τρομοκρατικά εγκλήματα, τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πολλών πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Τα έργα και oi ημέρες του αντιστρατήγου Κιρίλοφ

Ο αντιστράτηγος Κιρίλοφ διοικούσε τον στρατιωτικό κλάδο που ήταν υπεύθυνος για την προστασία των στρατευμάτων και των πολιτών από χημικά και βιολογικά όπλα, καθώς και από τις ραδιενεργές επιπτώσεις ενός πυρηνικού πλήγματος ή μιας επίθεσης με «βρώμικη βόμβα». Ήταν επίσης επικεφαλής των στρατιωτικών ερευνών σε πολυάριθμες υποθέσεις υψηλού προφίλ που αφορούσαν άμεσα και έμμεσα τη Ρωσία.

Από τότε που διορίστηκε το 2017, είχε προβεί σε πάνω από 40 ενημερώσεις σχετικά με τα πορίσματα που έκαναν οι ειδικοί υπό τις διαταγές του. Προσέφερε επίσης τακτικά την εμπειρογνωμοσύνη του σε Ρώσους αξιωματούχους και στα μέσα ενημέρωσης. Το έργο του έγινε αναγκαίο καθώς οι ισχυρισμοί για χρήση χημικών όπλων έγιναν όλο και πιο συχνό εργαλείο της δυτικής εξωτερικής πολιτικής κατά την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένες έρευνες του Κυρίλωφ

Κομβικό σημείο στην καριέρα του υπήρξε ο πόλεμος στη Συρία και οι ισχυρισμοί του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ότι η Δαμασκός είχε αναπτύξει χημικά όπλα εναντίον των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, υπερβαίνοντας έτσι μια υποτιθέμενη «κόκκινη γραμμή». Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε το 2013 να καταστρέψει όλα τα δηλωμένα αποθέματα τέτοιων όπλων.

Παρόλα αυτά υπήρξαν, στη συνέχεια, πολλά περιστατικά για τα οποία η Δύση κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι διέπραξαν οι κυβερνητικές δυνάμεις – υπό τις εντολές της– ενώ η Μόσχα υποστήριζε ότι αντικυβερνητικές δυνάμεις, (με «ψεύτικες σημαίες»), διεξήγαγαν τις επιχειρήσεις αυτές. Τα Λευκά Κράνη παρείχαν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και αντικυβερνητική υποστήριξη στα μέσα ενημέρωσης

Συρία και Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

«Οι συριακές αρχές απαίτησαν επανειλημμένα από τον OPCW (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), ο οποίος έχει την εντολή να διερευνά τέτοιους ισχυρισμούς, να αναπτύξει ειδικούς επί τόπου για έρευνα, αλλά έλαβαν αρνήσεις που επικαλέστηκαν έλλειψη ασφάλειας», δήλωσε ο Κιρίλωφ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης το 2018, καθώς ανέφερε λεπτομερώς περιπτώσεις φερόμενης κατασκευής χημικών όπλων από μαχητικές ομάδες.

Το 2017 επίσης, ο OPCW αντιμετώπισε τη χειρότερη, αναμφισβήτητα, εσωτερική κρίση του, ενώ διερευνούσε μια χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα.

Αξιόπιστες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η ανώτατη διοίκησή του απέκρυψε τα ευρήματα των επιτόπιων ερευνητών και χειραγώγησε τις μαρτυρίες για να ενοχοποιήσει τη Δαμασκό. Οι διαφωνούντες επιστήμονες υποστήριζαν πίσω από κλειστές πόρτες ότι τα αποδεικτικά στοιχεία διέψευδαν έναν τέτοιο ισχυρισμό. Όταν δημοσιοποιήθηκαν αυτά τα στοιχεία, οι επιστήμονες αυτοί απορρίφθηκαν ως δυσαρεστημένοι υπάλληλοι.

Το Νοβιτσόκ

Το 2018, ο Αντρέι Σκριπάλ, ένας αποστάτης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, και η κόρη του αρρώστησαν στο Σάλσμπερι της Μεγάλης Βρετανίας. Το Λονδίνο και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι δηλητηριάστηκαν με Novichok, μια τοξική χημική ουσία (χημικό όπλο) που φέρεται να αναπτύχθηκε αποκλειστικά από τον σοβιετικό στρατό. Ο Κιρίλοφ κλήθηκε να αποκαταστήσει τα πράγματα σχετικά με τη «ρωσική» φύση του Novichok.

Ο τελευταίος επισήμανε ότι τα δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, διέθεταν, από τότε, δικά τους προγράμματα χημικών όπλων, με αρκετή τεχνογνωσία, για να συνθέσουν εξαιρετικά θανατηφόρες ενώσεις.

Ακόμα ο Κιρίλοφ αποκάλυψε σε ενημέρωση το 2018, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν εικόνα της σοβιετικής έρευνας, μεταξύ άλλων από χημικούς που συμμετείχαν σε αυτήν. Ένας επιστήμονας ονόματι Βιλ Μιρζαγιάνοφ ήταν ο πρώτος που συζήτησε δημοσίως για το πρόγραμμα που ονομάστηκε Νόβιτσοκ, αφού μετακόμισε στις ΗΠΑ. Έφτασε στο σημείο να δημοσιεύσει τον τύπο μιας από τις χημικές ουσίες που ανέπτυξε η ΕΣΣΔ, κάτι που ο Κιρίλοφ είχε πεί ότι ήταν βαθιά ανεύθυνο και αποτελούσε απειλή διάδοσης.

Ουκρανία και βιολογικά εργαστήρια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

Σημαντικό μέρος των αναφορών του Κιρίλοφ, στα μέσα ενημέρωσης, επικεντρώθηκε στη σύγκρουση στην Ουκρανία – μετά την κλιμάκωσή της σε ανοιχτές εχθροπραξίες με τη Ρωσία το 2022. Ορισμένες από αυτές τεκμηρίωναν την υποτιθέμενη χρήση χημικών παραγόντων από τα ουκρανικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης ή προειδοποιούσαν για πιθανές προκλήσεις από το Κίεβο

Ακόμα είχε ασχοληθεί με ένα δίκτυο μικροβιολογικών εργαστηρίων που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ, τα οποία αποτέλεσαν πηγή μεγάλης ανησυχίας για τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Η Ουάσιγκτον βέβαια ισχυρίζεται ότι οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την Υπηρεσία Μείωσης των Αμυντικών Απειλών του Πενταγώνου αποσκοπούν απλώς στην ανίχνευση και τον εντοπισμό φυσικά αναδυόμενων απειλών. Οι επικριτές, ωστόσο, πιστεύουν ότι το πρόγραμμα επιδιώκει πιο σκοτεινούς στόχους.

Ο Κιρίλοφ είχε ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ απομάκρυναν περίπου 16.000 σχετικά δείγματα από την Ουκρανία, ενώ άλλα στοιχεία καταστράφηκαν. Αλλά, είχε υποστηρίξει ο δολοφονημένος αντιστράτηγος, ορισμένα υλικά κατασχέθηκαν από τον ρωσικό στρατό, δίνοντας στη Μόσχα μια άποψη για την παράνομη έρευνα στην Ουκρανία.

Κυρώσεις στον Κιρίλοφ από το Ηνωμένο Βασίλειο

Τον Οκτώβριο, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε προσωπικές κυρώσεις στον Κιρίλοφ , μαζί με ολόκληρο τον ρωσικό στρατιωτικό κλάδο υπό τις διαταγές του. Το Λονδίνο επικαλέστηκε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι ο στρατηγός ήταν υπεύθυνος για τη χρήση χημικών όπλων στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνήθηκε και αρνείται σταθερά τις κατηγορίες αυτές, επιμένοντας ότι κατέστρεψε τέτοια υλικά το 2017.

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε επίσημες κατηγορίες εναντίον του Κιρίλοφ λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του. Πηγή της υπηρεσίας δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η δολοφονία ήταν η επιχείρησή της εναντίον ενός «εγκληματία πολέμου».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τον θάνατό του είπε ότι: «ο Κιρίλοφ πέρασε χρόνια αποκαλύπτοντας τα εγκλήματα των Αγγλοαμερικανών, και Εργάστηκε χωρίς φόβο. Δεν κρύφτηκε πίσω από την πλάτη κανενός. Περπατούσε με το γείσο του ψηλά. Για την πατρίδα και την αλήθεια», πρόσθεσε η ίδια.

Είναι γεγονός οι δολοφονίες σαν και αυτή είναι σαφώς τρομοκρατικές ενέργειες και δεν συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων – διαφορών ούτε κατοχυρώνουν το υποτιθέμενο «δίκαιο» των διενεργούντων τις δολοφονίες. Ίσα – ίσα που συμβαίνει το αντίθετο…

Πηγές: Russia Today kommon.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Οι δρόμοι προς τη Δαμασκό

 


“Όπως στο Ιράκ και τη Λιβύη, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξασφαλίσει μονοπώλιο στο πετρέλαιο, έτσι και η Συρία θα μετατραπεί τώρα σε μια κοινή αμερικανοτουρκική αποικία. Η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, σε παγκόσμιο επίπεδο, βασίζεται στη διάλυση χωρών που δεν μπορούν να ελέγξουν ολοκληρωτικά, αφαιρώντας τους κάθε ουσιαστική κυριαρχία, ώστε να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική τους ηγεμονία. Αυτό το μοτίβο μπορεί να ξεκίνησε «τυχαία» στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά από τότε έχει γίνει η καθιερωμένη στρατηγική τους". Αρθρο του Ταρικ Αλί.  Μόνο λίγοι διεφθαρμένοι παρατρεχάμενοι θα δακρύσουν για την αποχώρηση του τυράννου. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που παρακολουθούμε στη Συρία σήμερα είναι μια τεράστια ήττα, μια μικρογραφία του 1967 για τον αραβικό κόσμο. Καθώς γράφω, ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις έχουν εισέλθει σε αυτή τη ρημαγμένη χώρα. Δεν υπάρχει ακόμη οριστική διευθέτηση, αλλά ορισμένα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Άσαντ είναι πρόσφυγας στη Μόσχα. Ο μηχανισμός του Μπάαθ προχώρησε σε συμφωνία με τον ανατολικό ηγέτη του ΝΑΤΟ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (του οποίου οι φρικαλεότητες στο Ιντλίμπ είναι θρυλικές), και παρέδωσε τη χώρα σε ασημένιο δίσκο. Οι επαναστάτες έχουν συμφωνήσει ότι ο Πρωθυπουργός του Άσαντ, Μοχάμεντ Γκάζι αλ-Τζαλάλι, θα συνεχίσει να επιβλέπει το κράτος προς το παρόν. Θα είναι αυτή μια μορφή Ασαντισμού χωρίς τον Άσαντ, ακόμη κι αν η χώρα πρόκειται να στραφεί γεωπολιτικά μακριά από τη Ρωσία και ό,τι έχει απομείνει από τον «Άξονα της Αντίστασης»;

Όπως στο Ιράκ και τη Λιβύη, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξασφαλίσει μονοπώλιο στο πετρέλαιο, έτσι και η Συρία θα μετατραπεί τώρα σε μια κοινή αμερικανοτουρκική αποικία. Η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, σε παγκόσμιο επίπεδο, βασίζεται στη διάλυση χωρών που δεν μπορούν να ελέγξουν ολοκληρωτικά, αφαιρώντας τους κάθε ουσιαστική κυριαρχία, ώστε να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική τους ηγεμονία. Αυτό το μοτίβο μπορεί να ξεκίνησε «τυχαία» στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά από τότε έχει γίνει η καθιερωμένη στρατηγική τους.

Παράλληλα, οι δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν παρόμοιες μεθόδους για να διασφαλίσουν ότι μικρότερα κράτη, όπως η Γεωργία και η Ρουμανία, παραμένουν υπό τον έλεγχό τους. Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ελάχιστη σχέση με όλα αυτά· πρόκειται για ένα παγκόσμιο παιχνίδι εξουσίας και επιβολής.

Το 2003, μετά την πτώση της Βαγδάτης στα χέρια των ΗΠΑ, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ουάσινγκτον συνεχάρη, περιχαρής, τον Τζορτζ Μπους, προτρέποντάς τον να μην σταματήσει εκεί, αλλά να προχωρήσει προς τη Δαμασκό και την Τεχεράνη. Ωστόσο, η αμερικανική νίκη είχε μια ακούσια αλλά προβλέψιμη συνέπεια: το Ιράκ μετατράπηκε σε ένα ακρωτηριασμένο σιιτικό κράτος, ενισχύοντας σημαντικά τη γεωπολιτική θέση του Ιράν στην περιοχή. Η αποτυχία στο Ιράκ και, αργότερα, στη Λιβύη, καθυστέρησε την επικέντρωση στη Δαμασκό για περισσότερο από μια δεκαετία, μέχρι η Συρία να λάβει την κατάλληλη «ιμπεριαλιστική προσοχή». Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη του Ιράν και της Ρωσίας στον Άσαντ ανέβασε σημαντικά το κόστος της συνηθισμένης τακτικής αλλαγής καθεστώτος.

Σήμερα, η απομάκρυνση του Άσαντ έχει δημιουργήσει ένα νέο είδος κενού, το οποίο φαίνεται πιθανό να καλυφθεί από την ΝΑΤΟϊκή Τουρκία και τις ΗΠΑ, μέσω της «πρώην Αλ Κάιντα» Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (είναι χαρακτηριστική η μεταμόρφωση του ηγέτη της, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι, σε «μαχητή της ελευθερίας», μετά τη θητεία του σε φυλακή των ΗΠΑ στο Ιράκ), καθώς και από το Ισραήλ. Η συμβολή του Ισραήλ υπήρξε τεράστια, καθώς εξουδετέρωσε τη Χεζμπολάχ και κατέστρεψε τη Βηρυτό με έναν ακόμη γύρο μαζικών βομβαρδισμών.

Στη σκιά αυτής της νίκης, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το Ιράν θα αφεθεί στην ησυχία του. Αν και ο απώτερος στόχος τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για το Ισραήλ είναι η εκεί αλλαγή καθεστώτος, πρώτη προτεραιότητα αποτελούν η υποβάθμιση των δυνατοτήτων του Ιράν και ο αφοπλισμός της χώρας. Το συγκεκριμένο ευρύτερο σχέδιο για την αναδιάρθρωση της περιοχής βοηθά να εξηγηθεί η αμέριστη υποστήριξη που παρέχουν η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι δορυφόροι της στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο σφαγών, η καντιανή αρχή ότι οι κρατικές ενέργειες πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να γίνουν καθολικά σεβαστός νόμος μοιάζει με αρρωστημένο αστείο.

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Άσαντ; Πριν από τη φυγή του, μερικές αναφορές υποδείκνυαν ότι αν ο δικτάτορας έκανε μια πλήρη στροφή – απομακρυνόμενος από το Ιράν και τη Ρωσία και αποκαθιστώντας καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, όπως είχε κάνει παλαιότερα και ο πατέρας του, που κυβερνούσε πριν από αυτόν– τότε οι Αμερικανοί μπορεί να έκλιναν προς την παραμονή του στην εξουσία. Τώρα είναι πολύ αργά, αλλά ο κρατικός μηχανισμός που τον εγκατέλειψε έχει δηλώσει έτοιμος να συνεργαστεί με τον οποιονδήποτε. Θα κάνει το ίδιο ο Ερντογάν; Ο «Σουλτάνος των Γαϊδουριών» σίγουρα θα θέλει τους δικούς του ανθρώπους, που έχουν ανατραφεί στο Ιντλίμπ από τότε που ήταν παιδιά-στρατιώτες, να τεθούν επικεφαλής, βρισκόμενοι υπό τον έλεγχο της Άγκυρας. Αν καταφέρει να επιβάλει ένα τουρκικό καθεστώς-μαριονέτα, θα βρεθούμε απέναντι σε μια ακόμη εκδοχή αυτού που συνέβη στη Λιβύη.

Είναι απίθανο ο Ερντογάν να καταφέρει να ελέγξει πλήρως την κατάσταση. Παρά τη ρητορική του δεινότητα, παραμένει αδύναμος στις πράξεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, παρ’ ότι χρησιμοποίησαν τους τζιχαντιστές για την αντιμετώπιση του Άσαντ, ίσως θέσουν βέτο σε μια «εξευγενισμένη» κυβέρνηση Αλ Κάιντα για τους δικούς τους λόγους. Σε κάθε περίπτωση, είναι ελάχιστα πιθανό το νέο καθεστώς που θα αντικαταστήσει τον Άσαντ να καταργήσει τους Μουχαμπαράτ (τη μυστική αστυνομία), να απαγορεύσει τα βασανιστήρια ή να προσφέρει υπεύθυνη διακυβέρνηση.

Πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, ο αραβικός εθνικισμός και η ενότητα στηρίζονταν σε δύο βασικούς πυλώνες: το Κόμμα Μπάαθ, που κυβερνούσε τη Συρία και είχε ισχυρή βάση στο Ιράκ, και την κυβέρνηση του Νάσερ στην Αίγυπτο. Στη Συρία, ο μπααθισμός της προ-Άσαντ περιόδου χαρακτηριζόταν από σχετικό διαφωτισμό και ριζοσπαστισμό. Όταν συνάντησα τον πρωθυπουργό Γιουσέφ Ζουαγιέν στη Δαμασκό το 1967, μου είχε εξηγήσει ότι η μοναδική προοπτική για τη Συρία ήταν να ξεπεράσει τον συντηρητικό εθνικισμό, μετατρεπόμενη σε «την Κούβα της Μέσης Ανατολής». Ωστόσο, η ισραηλινή επίθεση εκείνης της χρονιάς οδήγησε στην ταχεία συντριβή των αιγυπτιακών και συριακών στρατών, σηματοδοτώντας το τέλος του νασερικού αραβικού εθνικισμού.

Μετά την ήττα, ο Ζουαγιέν εκδιώχθηκε, και ο Χαφέζ αλ-Άσαντ ανήλθε στην εξουσία με τη σιωπηλή υποστήριξη των ΗΠΑ – μια διαδικασία παρόμοια με την άνοδο του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, όπου η CIA είχε παραδώσει λίστα με τα ηγετικά στελέχη του Ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι ριζοσπάστες μπααθιστές στις δύο χώρες εξοστρακίστηκαν, ενώ ο ιδρυτής του κόμματος, Μισέλ Άφλακ, παραιτήθηκε απογοητευμένος από την πορεία που είχε πάρει το κίνημα.

Οι νέες μπααθικές δικτατορίες, παρά τη σκληρότητά τους, κέρδισαν την υποστήριξη τμημάτων του πληθυσμού, καθώς παρείχαν ένα βασικό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Το Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν και η Συρία υπό τον Άσαντ πατέρα, και κατόπιν γιο, ήταν βίαια αλλά με κοινωνικό πρόσωπο καθεστώτα. Ο Άσαντ ο πρεσβύτερος, προερχόμενος από τη μεσαία αγροτική τάξη, εισήγαγε αρκετές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει την ικανοποίηση αυτής της κοινωνικής βάσης, μειώνοντας τη φορολογική επιβάρυνση και καταργώντας την τοκογλυφία. Το 1970, τα περισσότερα συριακά χωριά δεν είχαν ηλεκτρικό, με τους αγρότες να ζουν ακολουθώντας τον κύκλο του ήλιου. Λίγες δεκαετίες αργότερα, η κατασκευή του φράγματος του Ευφράτη επέτρεψε την ηλεκτροδότηση του 95% των χωριών, με το κόστος της ενέργειας να επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος.

Αυτές οι πολιτικές, και όχι μόνο η καταστολή, εξασφάλιζαν τη σταθερότητα του καθεστώτος. Η πλειονότητα του πληθυσμού ανεχόταν τις πρακτικές βασανιστηρίων και φυλακίσεων πολιτών στις πόλεις, θεωρώντας ότι η ικανοποίηση βασικών αναγκών ήταν προτεραιότητα. Ο Άσαντ και οι συνεργάτες του πίστευαν ακράδαντα ότι ο άνθρωπος είναι κυρίως ένα οικονομικό ον, και ότι αν οι οικονομικές του ανάγκες καλύπτονταν, μόνο μια μικρή μειοψηφία θα εξεγειρόταν. Όπως είχε πει ο Άσαντ, «το πολύ εκατό ή διακόσιοι ήταν αυτοί για τους οποίους προοριζόταν αρχικά η φυλακή Mezzeh».

Η τελική εξέγερση κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ το 2011 πυροδοτήθηκε από τη στροφή του καθεστώτος στον νεοφιλελευθερισμό και τον αποκλεισμό της αγροτικής τάξης. Όταν η δυσαρέσκεια μετατράπηκε σε έναν πικρό εμφύλιο πόλεμο, υπήρχε η επιλογή συμβιβαστικής διευθέτησης με μια συμφωνίας διαμοιρασμού της εξουσίας. Ωστόσο, οι γραφειοκράτες που σήμερα διαπραγματεύονται με τον Ερντογάν απέτρεψαν οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση.

Κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις μου στη Δαμασκό, ο Παλαιστίνιος διανοούμενος Φαϊσάλ Νταράτζ μου εκμυστηρεύτηκε μια ασυνήθιστη απαίτηση από τον πράκτορα των Μουχαμπαράτ που του έδινε άδεια να ταξιδεύει στο εξωτερικό για συνέδρια: «Φέρε πίσω τα τελευταία έργα του Μποντριγιάρ και του Βιριλιό». Ίσως, όπως θα έλεγε ο σπουδαίος Άραβας μυθιστοριογράφος Αμπντελραχμάν Μουνίφ, «είναι πάντα καλό να έχεις μορφωμένους βασανιστές». Ο Μουνίφ, ένας Σαουδάραβας στην καταγωγή και κορυφαίος διανοούμενος του Κόμματος Μπάαθ, περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τα πολιτικά βασανιστήρια και τις φυλακίσεις στο μυθιστόρημά του Sharq al-Mutawassit (Η Ανατολή της Μεσογείου) το 1975. Ο Αιγύπτιος κριτικός λογοτεχνίας, Σάμπρι Χάφεζ, το χαρακτήρισε ως «βιβλίο εξαιρετικής δύναμης και φιλοδοξίας, που καταγράφει την απόλυτη φυλακή πολιτικών κρατουμένων σε όλες της τις παραλλαγές». Όταν μίλησα με τον Μουνίφ τη δεκαετία του 1990, μου είπε με θλιμμένη έκφραση ότι αυτά ήταν τα θέματα που κυριαρχούσαν στην αραβική λογοτεχνία και ποίηση – ένα τραγικό σχόλιο για την κατάσταση του αραβικού έθνους. Σήμερα, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ακόμα και αν οι αντάρτες έχουν απελευθερώσει μερικούς κρατούμενους του Άσαντ, αυτοί σύντομα θα αντικατασταθούν με νέους κρατούμενους του δικού τους καθεστώτος.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και η πλειονότητα της ΕΕ πέρασαν τον τελευταίο χρόνο υποστηρίζοντας και υπερασπίζοντας με επιτυχία μια γενοκτονία στη Γάζα. Όλα τα κράτη-πελάτες των ΗΠΑ στην περιοχή παραμένουν άθικτα, ενώ τρία μη-πελατειακά κράτη – το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία – έχουν αποκεφαλιστεί. Η πτώση της Συρίας αφαιρεί μια κρίσιμη γραμμή ανεφοδιασμού που συνέδεε αρκετές αντισιωνιστικές παρατάξεις. Από γεωστρατηγική άποψη, είναι ένας μεγάλος θρίαμβος για την Ουάσινγκτον και το Ισραήλ. Αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Ομως, η απόγνωση είναι άχρηστη.

Το μέλλον της αντίστασης θα εξαρτηθεί από την επερχόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και ενός πολιορκημένου Ιράν. Το Ιράν βρίσκεται ήδη σε άμεσες, υπόγειες συνομιλίες με τις ΗΠΑ και ορισμένα μέλη της ομάδας του Τραμπ, ενώ παράλληλα επιταχύνει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος. Η κατάσταση, γεμάτη κινδύνους και αβεβαιότητα, παραμένει ανοιχτή σε νέες εξελίξεις.

 

*Πακιστανικής καταγωγής βρετανός διανοούμενος, ακτιβιστής, συγγραφέας και ιστορικός. Μέλος της συντακτικής επιτροπής των New Left Review, όπου δημοσιεύτηκε στην αγγλική και το παρόν άρθρο. https://thepressproject.gr


Διαβάστε περισσότερα

Γιορτές για τα κέρδη και τους εξοπλισμούς

 


Με ρεκόρ κερδών γιορτάζει το κεφάλαιο. Ενεργειακοί όμιλοι, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, μονοπώλια, πάρτι χωρίς τέλος. Το 2023 οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κατέγραψαν κέρδη 17,5 δισ. ευρώ!  Τα κέρδη τους είναι η φτώχεια μας. Προέρχονται από τις πανάκριβες τιμές στην αγορά και τη βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων. Κατά 2,6% μειώθηκε το κόστος εργασίας το τρίτο τρίμηνο φέτος. Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, ο Κ. Μητσοτάκης είπε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις κοινές δαπάνες για την «άμυνα»! Προφανώς σε βάρος των κοινωνικών κονδυλίων, όπως ζήτησε ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε. Στην Ελλάδα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκης, Βελόπουλος, Νίκη και ανεξάρτητοι ψήφισαν τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες για το 2025, με πάνω από 2,5 δισ. μόνο για εξοπλισμούς. Διαρκή τα κυβερνητικά δώρα στο κεφάλαιο. Χωρίς δώρο για ένα ακόμα έτος οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και όσοι εργαζόμενοι τους το κλέβουν οι εργοδότες.https://prin.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Ράμμος: «Δεν επιθυμώ να είμαι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας»


Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε με δήλωσή του ο Χρήστος Ράμμος.

Υπενθυμίζεται πως το όνομά του είχε προταθεί, τις προηγούμενες ημέρες από τη Νέα Αριστερά, με στόχο να αναδειχθεί το ζήτημα των υποκλοπών και ο τρόπος που ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ εργάστηκε για την αποκάλυψη της αλήθειας. 

Σήμερα, μέσω επιστολής του, ο Χρήστος Ράμμος ανέφερε ότι «δεν ανήκε ποτέ στις επιδιώξεις μου και στις στοχεύεις μου η κατάληψη οποιουδήποτε πολιτικού αξιώματος, ούτε και του (πάντως υπερκομματικού) αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας».«Στην πορεία του δημοσίου διαλόγου που ακολούθησε, διαπίστωσα ότι, αντί να γίνει αντιληπτή και επικρατήσει η, προφανής για κάθε καλόπιστο παρατηρητή, ερμηνεία της πρότασης με βάση το πιο πάνω κεντρικό θεσμικό μήνυμα της και να ακολουθήσει μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε αυτό, επικράτησαν οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί και οι κομματικές στρατηγικές, αντιπαραθέσεις και διενέξεις», πρόσθεσε.

«Με την πρόταση αυτή αποσκοπήθηκε να δοθεί σε μια κοινωνία απογοητευμένη και ιδιωτεύουσα ύστερα από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την λειτουργία βασικών θεσμών της δημοκρατίας και η οποία (κοινωνία), όπως δείχνουν και όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, έχει σε ανησυχητικό βαθμό απωλέσει την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς του κράτους δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η δήλωση Ράμμου

«Όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, ο Πρόεδρος του κόμματος της Νέας Αριστεράς κ. Α. Χαρίτσης με ενημέρωσε προ ημερών ότι, έχει την πρόθεση να με προτείνει ως υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Τον ευχαρίστησα για αυτή την τιμητική για μένα πρόταση. Σχετικά με αυτήν έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Δεν ανήκε ποτέ στις επιδιώξεις μου και στις στοχεύεις μου η κατάληψη οποιουδήποτε πολιτικού αξιώματος, ούτε και του (πάντως υπερκομματικού) αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο, παρά ταύτα και κατ’ αρχήν, αποδέχτηκα την επίμαχη πρόταση, ήταν αυτός που συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο σκεπτικό της πρότασης του κ. Χαρίτση· πρότασης που δεν ήταν σαν τις συνήθεις που υποβάλλονται σε παρόμοιες περιπτώσεις και οι οποίες δεν βασίζονται σε θεσμικά σκεπτικά, αλλά περιστρέφονται γύρω από πρόσωπα ή στηρίζονται σε παραταξιακές λογικές.

Συγκεκριμένα, με την πρόταση αυτή αποσκοπήθηκε να δοθεί σε μια κοινωνία απογοητευμένη και ιδιωτεύουσα ύστερα από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την λειτουργία βασικών θεσμών της δημοκρατίας και η οποία (κοινωνία), όπως δείχνουν και όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, έχει σε ανησυχητικό βαθμό απωλέσει την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς του κράτους δικαίου, το θετικό μήνυμα ότι, αξίζει, παρά ταύτα, να δίνει κανείς μάχες για την θεσμική ευπρέπεια, για την υπεράσπιση των θεσμών και ότι πρέπει περαιτέρω οι δημόσιοι λειτουργοί να προσπαθούν να πράττουν πάντα το καθήκον τους όσο καλύτερα μπορούν και στις πιο αντίξοες συνθήκες, ακόμη δηλαδή, και όταν δέχονται άδικες ή/και δριμείες επιθέσεις ή/και απειλές.

Επρόκειτο, με άλλα λόγια, για ένα σκεπτικό που αφορά τον δημόσιο βίο της χώρας, με την προαναφερθείσα έννοια, τo οποίο θα μπορούσε, αν του δίνονταν η προσοχή που του άξιζε, να έχει ευεργετική επίδραση σε αυτόν. Επρόκειτο, τέλος, για ένα σκεπτικό το οποίο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση και σε ό,τι με αφορά, με “ματαιοδοξίες” μου ή με προσδοκία ωφελειών για το άτομο μου.

Στην πορεία, όμως, του δημοσίου διαλόγου που ακολούθησε, διαπίστωσα ότι, αντί να γίνει αντιληπτή και επικρατήσει η, προφανής για κάθε καλόπιστο παρατηρητή, ερμηνεία της πρότασης με βάση το πιο πάνω κεντρικό θεσμικό μήνυμα της και να ακολουθήσει μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε αυτό, επικράτησαν οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί και οι κομματικές στρατηγικές, αντιπαραθέσεις και διενέξεις. Άρχισε, επιπλέον, στο πλαίσιο της ήδη γνωστής από το παρελθόν προσπάθειας δολοφονίας του χαρακτήρα μου, να διασύρεται και πάλι το όνομα μου σε εμπαθή και υβριστικά λιβελογραφήματα στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μου αποδίδονται ανύπαρκτα σενάρια.

Οι πιο πάνω εξελίξεις απομείωσαν δυστυχώς και εκ των πραγμάτων τον πιο πάνω αξιακό συμβολισμό και έπληξαν καίρια την όποια δυναμική θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει η πρόταση στην κοινωνία, που πρέπει να είναι ο τελικός αποδέκτης τέτοιων θεσμικών συμβολισμών. Κατόπιν αυτού οφείλω, διατυπώνοντας και πάλι τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στον Πρόεδρο του κόμματος της Νέας Αριστεράς τόσο για την πρόταση, όσο – και κυρίως – για το πιο πάνω σκεπτικό της, να δηλώσω ότι δεν επιθυμώ, κάτω από τις συνθήκες αυτές, να είμαι υποψήφιος για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χρήστος Ράμμος».https://www.efsyn.gr/

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Η επανεκκίνηση και ο «διάλογος» με Ανδρουλάκη


Η πρόσκληση για επιστροφή (και στη Νέα Αριστερά), η προτεραιότητα για τις τράπεζες και η κριτική προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ 
«Γυρίσαμε σελίδα, αφήσαμε την τοξικότητα πίσω μας» αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, με τον Σωκράτη Φάμελλο να επενδύει σε ένα διττό μότο: επανεκκίνηση και ισχυροποίηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιχειρούν να ανεβάσουν τον πήχη μετά τις εσωκομματικές φουρτούνες διαρκείας, γνωρίζοντας ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει οι κινήσεις που θα γίνουν να είναι «χειρουργικές». Συνομολογημένος στόχος όλων των πλευρών είναι η πολιτική -αρχικά- επαναφορά του κόμματος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεσμικά βεβαίως -προς το παρόν- κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο με δεδομένο ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 26 βουλευτές.

Ενιαίος λόγος, σοβαρότητα, ενότητα, προβλήματα κοινωνίας

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. φαίνεται πως έχει ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να πετύχει τον προαναφερθέντα πολιτικό στόχο. Η επαναφορά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί εκ των πραγμάτων το στοίχημα της επόμενης μέρας καθώς άπαντες στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι δεν αρκεί απλώς το ότι ανακόπηκε η δημοσκοπική πτώση.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του νεοεκλεγέντα προέδρου στην ΑΥΓΗ, υπάρχουν 4 λέξεις-κλειδιά για την πορεία επανόδου του κόμματος.

Πρώτον, ο «ενιαίος λόγος».Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουν ζυγίσει και γνωρίζουν πως η «κακοφωνία» για μακρά περίοδο κόστισε στο κόμμα τόσο σε αξιοπιστία όσο και ως προς το πολιτικό μήνυμα που εξέπεμπε. «Θα συζητούνται όλα στα όργανα. Προς τα έξω ό,τι αποφασίζουμε συλλογικά πρέπει να το υπηρετούμε» ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σημειωτέον ότι ο Σ. Φάμελλος προ ολίγων ημερών είχε δώσει τον τόνο της επόμενης ημέρας σημειώνοντας ότι: «Είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η βάση του κόμματός μας, τα μέλη του, θέλουν να είμαστε ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα με ενιαία φωνή. Έτσι θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Δεύτερον, «τεκμηρίωση» και «σοβαρότητα».

Τρίτον, «ενότητα».

Τέταρτον, «να στέκεται το κόμμα δίπλα στα προβλήματα της κοινωνίας». Ήδη η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει δώσει εντολή να ανοίξουν οι οργανώσεις με το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο της παραγωγής, του συνδικαλισμού, των κινημάτων, της οικολογίας και του πολιτισμού.Το ανοιχτό προσκλητήριο στη Νέα Αριστερά

Το ανοιχτό προσκλητήριο επιστροφής που έχει απευθύνει ο Σ. Φάμελλος προς απογοητευμένους και διαφωνούντες αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της ηγεσίας της Κουμουνδούρου. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, ότι «όσους και όσες αισθάνονται και πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι το κόμμα τους και ότι είναι το κόμμα που μπορεί να δώσει απάντηση στα μεγάλα αδιέξοδα που έχει η ελληνική κοινωνία τούς καλούμε να έρθουν». Αυτό βέβαια το οποίο όχι απλά ψιθυρίζουν αλλά το λένε φωναχτά στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου και του 7ου ορόφου είναι ότι η πρόσκληση αυτή αναφέρεται και στους βουλευτές της Νέας Αριστεράς.

Προφανώς το προσκλητήριο δεν είναι μόνο κοινοβουλευτικό, εντούτοις όλοι αναγνωρίζουν ότι πέρα από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν «πάνω στο τραπέζι» χρειάζεται και η... αριθμητική. Βέβαια, την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως η συνύπαρξη των στελεχών της Νέας Αριστεράς με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει πολύ δύσκολη. Επίσης, είναι προφανές ότι η πρόσκληση δεν αφορά βουλευτές που «έβαλαν πλάτη» στο σχέδιο Κασσελάκη. Μάλιστα, φωτογραφίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα που συνεχίζουν, όπως λένε, τις εμπρηστικές δηλώσεις. Τα στελέχη του κόμματος επιμένουν πάντως πως υπάρχουν «παραθεσμικά κέντρα που δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση».         Το ανοιχτό προσκλητήριο στη Νέα Αριστερά

Το ανοιχτό προσκλητήριο επιστροφής που έχει απευθύνει ο Σ. Φάμελλος προς απογοητευμένους και διαφωνούντες αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της ηγεσίας της Κουμουνδούρου. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, ότι «όσους και όσες αισθάνονται και πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι το κόμμα τους και ότι είναι το κόμμα που μπορεί να δώσει απάντηση στα μεγάλα αδιέξοδα που έχει η ελληνική κοινωνία τούς καλούμε να έρθουν». Αυτό βέβαια το οποίο όχι απλά ψιθυρίζουν αλλά το λένε φωναχτά στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου και του 7ου ορόφου είναι ότι η πρόσκληση αυτή αναφέρεται και στους βουλευτές της Νέας Αριστεράς.

Προφανώς το προσκλητήριο δεν είναι μόνο κοινοβουλευτικό, εντούτοις όλοι αναγνωρίζουν ότι πέρα από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν «πάνω στο τραπέζι» χρειάζεται και η... αριθμητική. Βέβαια, την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως η συνύπαρξη των στελεχών της Νέας Αριστεράς με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει πολύ δύσκολη. Επίσης, είναι προφανές ότι η πρόσκληση δεν αφορά βουλευτές που «έβαλαν πλάτη» στο σχέδιο Κασσελάκη. Μάλιστα, φωτογραφίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα που συνεχίζουν, όπως λένε, τις εμπρηστικές δηλώσεις. Τα στελέχη του κόμματος επιμένουν πάντως πως υπάρχουν «παραθεσμικά κέντρα που δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση».https://www.avgi.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Αθώα τα παιδιά «με τα μαλλιά και τα μαύρα ρούχα»

 


Απαλλάχτηκαν από κάθε κατηγορία οι 6 ανήλικοι που είχαν συλληφθεί το 2020, στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, επειδή είχαν... διαφορετική εμφάνιση και κατηγορούνταν για απείθεια και παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό ● Πρόκριμα και για τις δίκες δεκάδων άλλων διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί την ίδια μέρα αποτελεί η απόφαση του δικαστηρίου.Aίσιο τέλος είχε μία υπόθεση αστυνομικής αυθαιρεσίας με πρωταγωνιστές, αυτή τη φορά, δεκαπεντάχρονα παιδιά που βρέθηκαν σε πολύωρη ομηρία στη ΓΑΔΑ ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2020. Ηταν η μέρα που εκατοντάδες διαδηλωτές θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη αλλά αντιμετώπισαν αστυνομοκρατία και καταστολή.Aίσιο τέλος είχε μία υπόθεση αστυνομικής αυθαιρεσίας με πρωταγωνιστές, αυτή τη φορά, δεκαπεντάχρονα παιδιά που βρέθηκαν σε πολύωρη ομηρία στη ΓΑΔΑ ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2020. Ηταν η μέρα που εκατοντάδες διαδηλωτές θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη αλλά αντιμετώπισαν αστυνομοκρατία και καταστολή.Aίσιο τέλος είχε μία υπόθεση αστυνομικής αυθαιρεσίας με πρωταγωνιστές, αυτή τη φορά, δεκαπεντάχρονα παιδιά που βρέθηκαν σε πολύωρη ομηρία στη ΓΑΔΑ ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2020. Ηταν η μέρα που εκατοντάδες διαδηλωτές θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη αλλά αντιμετώπισαν αστυνομοκρατία και καταστολή.https://www.efsyn.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Αλ. Χαρίτσης: Ο προϋπολογισμός του 2025 είναι μνημονιακής λογικής, χωρίς να έχουμε μνημόνιο


 «Ο προϋπολογισμός του 2025 - όπως και οι προηγούμενοι αυτής της κυβέρνησης- δεν είναι προϋπολογισμός ανάπτυξης. Είναι προϋπολογισμός μνημονιακής λογικής, χωρίς να έχουμε μνημόνιο. Αυτό εννοεί η κυβέρνηση μιλώντας για "σταθερότητα"», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης στην ολομέλεια της Βουλής.«Ούτε success story υπάρχει, λοιπόν, ούτε κανείς χαίρεται πέρα από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τους λίγους και ισχυρούς που όντως ευτυχούν με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, αναφερόμενος σε «αλχημείες» της κυβέρνησης στην οικονομική της πολιτική. Για το δημόσιο χρέος, που « η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωσή του, αναφερόμενη στο ποσοστό του Δημόσιου Χρέους ως προς το ΑΕΠ», είπε πως εξαιτίας του πληθωρισμού και της πολύ μικρής πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ έχει παραμείνει υψηλό και έχει μεταβληθεί ελάχιστα την τελευταία 5ετία. Για το κοινωνικό κράτος, αναφέρθηκε στη μείωση των «πραγματικών» δαπανών για το ΕΣΥ, την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια σε ποσοστό του ΑΕΠ, «την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει», ενώ για τους φόρους τόνισε πως η κυβέρνηση μιλά για μείωση των φόρων, την ώρα που «η Ελλάδα φορολογικά ευνοεί πιο πολύ από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ το εισόδημα από κεφάλαιο σε σχέση με το εισόδημα από εργασία» και «αντλεί από την έμμεση φορολογία πολύ περισσότερα έσοδα, σε σχέση με τους φόρους εισοδήματος». Για τους μισθούς αντέκρουσε το αφήγημα της κυβέρνησης περί αυξήσεων στον κατώτατο μισθό και στο δημόσιο και σχολίασε πως κατάφερε να «ενσωματώσει Οδηγία της ΕΕ χωρίς να την ενσωματώνει». Όσον αφορά την «πολυπόθητη», όπως είπε, ανάπτυξη, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «πέρασε κάτω από τον πήχη των στόχων τόσο του 2023 όσο και του 2024» όσον αφορά τις νέες επενδύσεις, ότι αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα, ενώ τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης πήγαν σε «ελάχιστους» που πολλαπλασίασαν τα κέρδη τους, όπως οι εταιρίες ενέργειας, οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο και οι τράπεζες, αφήνοντας την «ιστορική ευκαιρία» να πάει «χαμένη».

«Αυτό που έκανε είναι η νεκρανάσταση ενός αποτυχημένου και καταδικασμένου σε νέα αποτυχία αναπτυξιακού μοντέλου. Γυρίσαμε στο 2008: Τουρισμός, Κατασκευές, Real Estate, τράπεζες και ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Αυτή είναι η ελληνική οικονομία», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, όπου όταν ρωτήθηκε από επενδυτές σε ποιους τομείς να επενδύσουν, αυτός απάντησε «στην Υγεία και στην Παιδεία». «Ο ορισμός του πλιάτσικου», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τον διαψεύσει αν δεν είναι αλήθεια.

«Η ψευδεπίγραφη και προβληματική αυτή ανάπτυξη, στηρίζεται μόνο σε ένα πράγμα: στη συρρίκνωση των μισθών και στη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένους κλάδους», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, σημειώνοντας πως «αυτή είναι και η πεμπτουσία του σημερινού προϋπολογισμού» και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πολιτικές «φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας», όχι από «αστοχία» αλλά ως «μια στρατηγική επιβίωσης των ελληνικών οικονομικών ελίτ». «Για αυτό και η καθήλωση των πραγματικών μισθών την περίοδο 2019-2024 δεν είναι συμπωματική, δεν είναι συγκυριακή. Είναι δομικό στοιχείο της πολιτικής είναι στρατηγική επιλογή», εξήγησε, τονίζοντας πως για τη Νέα Αριστερά «υπάρχει άλλος δρόμος», που περνάει μεταξύ άλλων από την «ενίσχυση της εργασίας, της Παιδείας και της Υγείας», την «αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης», «την πάταξη της διαφθοράς και την ενίσχυση του κράτους δικαίου», «την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα». «Αυτές είναι οι κατευθύνσεις του εναλλακτικού σχεδίου που η Νέα Αριστερά βάζει απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα «σχέδιο που απαιτεί συγκρούσεις με θέματα ταμπού», όπως η φορολογία: «Αυτό σημαίνει ότι για να ζήσουν καλύτερα οι πολλοί, πρέπει κάποιοι να πληρώσουν. Γι’ αυτό λέμε: φορολογήστε τους πλούσιους για να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι».

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», όπως «η καραμέλα των trickle down economics», δηλαδή ότι «η μείωση των φόρων στα κέρδη και στον πλούτο, φέρνει επενδύσεις και να υπάρξει ανάπτυξη». «Ένα πράγμα έχετε υπηρετήσει πιστά και έχετε καταφέρει: Την αύξηση των ανισοτήτων στη χώρα μας», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης.

Όσον αφορά το θέμα των προμηθειών των τραπεζών, σχολίασε τις προαναγγελθείσες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ως «φιέστα και επικοινωνιακό σόου ακόμα και στον κρατικό προϋπολογισμό» και τόνισε πως η «ληστεία» έχει ήδη συντελεστεί «με κυβερνητική στήριξη», καθώς «το 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ που ήταν τα καθαρά έσοδα των τραπεζών μόνο από τις προμήθειες και μόνο για τους πρώτους 9 μήνες του 2024, δε θα γυρίσει στις τσέπες των πολιτών». «Ντράπηκε και η ντροπή», σχολίασε.https://thepressproject.gr

Διαβάστε περισσότερα

Έφη Αχτσιόγλου: Ο πατριωτισμός κρίνεται από τις ανάγκες της χώρας, όχι από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

 


➯ Η Ελλάδα έχει τον τρίτο χειρότερο μέσο πραγματικό #μισθό ανάμεσα σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ και το χειρότερο πραγματικό ωρομίσθιο στην Ευρώπη. Οι μισθοί έχουν απωλέσει αγοραστική δύναμη λόγω του πληθωρισμού γιατί δεν υπάρχουν ΣΣΕ.

➯ Τα #κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών έχουν υπερπενταπλασιαστεί την τελευταία πενταετία – αύξηση 550%.
➯ Διατυμπανίζετε την κατάργηση του #τέλους #επιτηδεύματος ενώ με τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης εκτιμάται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν επιπλέον φόρο 600-700 εκατ. ευρώ και η κατάργηση του τέλους είναι μόλις 125 εκατ. το 2025.
➯ Συνολικά το 2021–2025 οι πολίτες θα έχουν πληρώσει περίπου 20 δισ. περισσότερα σε #φόρους. Περισσότερα απ’ τα μισά από αυτά είναι από τον #ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας.
➯ Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ιδιωτικές δαπάνες #υγείας και πρώτοι σε ακάλυπτες ανάγκες στην υγεία.
➯ Η Ελλάδα είναι τελευταία στον ΟΟΣΑ στις δαπάνες για την #παιδεία και αυτές οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται στον Προϋπολογισμό του 2025.
➯ Τα #ενοίκια έχουν αυξηθεί πάνω από 40% επί ΝΔ και εδώ και πέντε χρόνια δεν υπάρχει κανένα σοβαρό μέτρο.
➯ Χρειάζεται μία άλλη στρατηγική. Στην εργασία, με ΣΣΕ παντού και αύξηση κατώτατου μισθού στα 1000 ευρώ τώρα. Στη φορολογία, με φορολόγηση του πλούτου και των κερδών, με καταπολέμηση των τεχνικών φοροδιαφυγής των υψηλών εισοδημάτων. Στο κοινωνικό κράτος, με ουσιώδη μεταφορά πόρων και αυτό προϋποθέτει μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.
___________________________________________
Ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου στην συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025.Έφη Αχτσιόγλου: Ο πατριωτισμός κρίνεται από τις ανάγκες της χώρας, όχι από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ
➯ Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να μονιμοποιήσει την πολιτική της αδικίας αυτό που προέχει δεν είναι μία συναινετική πολιτική, αλλά μία πλήρως αντιπαραθετική στρατηγική πρόταση σε όλα τα μέτωπα. Τέτοια πρόταση καταθέτει η Νέα Αριστερά .
➯ Για τις τράπεζες
Η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία 5 χρόνια:
➝ Νομοθέτησε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας
➝ Νομοθέτησε και δεύτερη ασυλία για τα στελέχη του ΤΧΣ, ώστε να μπορούν να πωλούν μετοχές του Δημοσίου κάτω από τη χρηματιστηριακή τους αξία.
➝ Νομοθέτησε και άνοιξε τον δρόμο για μπόνους στα τραπεζικά στελέχη.
➝ Νομοθέτησε για να μην έχει το Δημόσιο κανένα δικαίωμα στις τράπεζες και να μην μπορεί να βάλει ούτε βέτο για μία σοβαρή απόφαση.
Τώρα τι μας λέει; Ότι τάχα ενοχλείται από τις πρακτικές τους;
➯ Για τις εξοπλιστικές δαπάνες:
Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στο ΝΑΤΟ σε δαπάνες για εξοπλισμούς. Η αγορά των εξοπλισμών γίνεται γιατί η ΝΔ συμφωνεί με την πολεμική οικονομία. Γιατί επιθυμεί να είναι ο πιο πρόθυμος σύμμαχος των ΗΠΑ και βασιλικότερη του βασιλέως στο ΝΑΤΟ. Δεν βλέπει τις πραγματικές ανάγκες και τη θέση της χώρας. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που τοποθετείται σε ζητήματα όπως η γενοκτονία στη Γάζα ή στο ένταλμα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου. Δεν βλέπει η ΝΔ τη σοβαρή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και δεν καταλαβαίνει ότι όπως κλείνει τα μάτια σε αυτή την παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, μεθαύριο κάποιος άλλος θα κλείσει τα μάτια στην παραβίαση του διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο ή στο Αιγαίο.
Ο πατριωτισμός κρίνεται από τις ανάγκες της χώρας, όχι από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Και οι εξοπλισμοί κρίνονται από τις ανάγκες της χώρας, όχι από τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Στον Προϋπολογισμό της ΝΔ οι εξοπλιστικές δαπάνες δεν έχουν ως γνώμονα τις ανάγκες της χώρας και του λαού, γι’ αυτό η Νέα Αριστερά ξεκάθαρα τις καταψηφίζει.
_______________________________________________
✎ Η δευτερολογία της Έφης Αχτσιόγλου στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025.https://commonality.gr/
Διαβάστε περισσότερα

Η λίστα ιστολογίων μου